Várgesztesi vár







Várgesztestől délre, a hegytetőn áll a vértesi várrendszer egykor legjelentősebb láncszeme a Gesztesi vár . A sűrű erdővel borított hegyoldal és környéke a XIII. században a Csák nemzettség birtoka volt.






A várat 1326-tól királyi várként említik az oklevelekben, akik kezdetben vadászatok idején tartózkodtak itt.




A török veszély idején védelmi rendszerét fokozatosan erősítették, a törökök 1529-ben még sikertelenül ostromolták, majd 1543-ban sikerült elfoglalniuk. 1605-ben került újra véglegesen Magyar kézbe.




 A XVII. század közepétől a galántai Eszterházy család birtokába került és 1945-ig a család tulajdonában maradt. Mivel a környékről csak grófi engedéllyel vihettek el a környékbeliek az építkezésekhez köveket , így a várat nem csákányozhatták széjjel, mint sok más helyen az országban. A vár feltárása, helyreállítása  az 1960-as években történt.




"A Vár-Turistaszálló-Vendéglő 1964-ben nyitotta meg kapuit, azóta fogadta látogatóit, a kirándulókat és túrázni vágyókat. Az egykori úgynevezett belső-vár szabályos négyszög alaprajzú, két egyenlőtlen nagyságú szárnya között zárt várudvarral rendelkező kétszintes épület. Az első szinten található a 30 ülőhelyes Várpresszó, a melegkonyha, az egykori Lovagterem - mely  120 férőhelyes étterem, valamint a Turistapihenő. A felső szinten a Turistaszálló szobái találhatók. "
"A várudvarról induló külső lépcsőn lehetett eljutni a turistaszállóhoz, valamint a tetőteraszon lévő Kilátóra - melyről csodálatos kilátás nyílt a vár alatt elterülő falura, a Vértes erdőrengetegére." idéztem Várgesztes Község honlapjáról és sajnos az idézetet már múlt időbe kellett tennem. Sajnos a kirándulókat 2013 október 21-től  a következő tábla fogadja:




A megyei önkormányzat az elmúlt 23 évben semmilyen értékmegőrző beruházást nem végzett, állagmegóvási munkálatok az 1960-as években történtek utoljára. A bérlő saját erőből nem tudta fedezni a felújítás költségeit.
" Bozzay Attila elmondta: 1990 óta családi vállalkozásban üzemeltette a várat. A bérleti díj fizetése mellett gondozta az épületet, amelyben az elmúlt 23 évben a megyei önkormányzat semmilyen értéknövelő beruházást nem végzett, annak ellenére, hogy évente átlagosan kétmillió forintot kapott a létesítmény használatért." http://www.vargesztes.hu/

A több, mint 600 éve álló, sok száz csatát, harcot megélő várfalak, most csata nélkül omlanak, míg a hivatalokban aktákat tologatnak és látszólag pénzt keresgélnek az üzemeltetéshez. Reméljük nem tart sokáig a megoldás megtalálása, mert az idő nem vár, a kövek omlanak. Remélem, történelmünk még álló emlékeiből nem  csak a kőhalom marad! 



Gesztes várának kutatástörténete: / Feld István /




Diavetítés (képek : 2013. nov.2.)