Tihany, Aranyház gejzírkúp, Belső- tóTihanyban a gejzírkúpokhoz jelzett út vezet, a Belső-tó melletti parkolóból kb. 10 perc sétával eljutunk a különleges sziklákhoz. "A Szarkádi-erdő és a Belső-tó között elterülő gejzírmező mintegy hárommillió évvel ezelőtt, a földtörténeti negyedidőszakban keletkezett."
"A bazaltvulkánosságot követő vulkáni utóműködés során forró víz áramlott az egykori felszínre. A hévforrások – hasonlóan a jelenleg Izlandon működőkhöz – időszakos gejzír formájában törtek fel.

A forró vízből és a meleg vizű tavakból meszes, kovasavas iszapok csapódtak ki, melyek fokozatosan szilárd kőzetté alakultak.

A gejzír működésétől, valamint a víz- és kéregmozgásoktól függően a gejzirit tömeges, lemezes, gyűrt formában szilárdult meg, 100-150 kisebb-nagyobb gejzírkúpot hozva létre.

Közülük ma már csak mintegy 50 db látható. A legnagyobb az Aranyház gejzírkúp, mely nevét a tömegesen rátelepedett sárga színű zuzmóról kapta."
A sziklák tetejéről csodaszép panoráma tárul elénk, előttünk Tihany , a kis tó , és jobbra a Balaton nyúlik a végtelenbe.

A  lemenő őszi naplemente, még különleges fényekkel ajándékoz meg minket.
A különlegesen visszaverődő fénysugarak mesébe illő, arany varázslepelt borítanak a tó felé.
"A Tihanyi-félsziget központi részén, Tihany településétől nyugatra találjuk a tavat. A tó eredetileg a szomszédos Külső-tóhoz volt hasonlatos, dús nádassal, kisebb nyílt vízfelületekkel. Drámai változás következett be azonban 1940 és 1950 között, ekkor a nádas szinte teljesen kipusztult és kialakult a tó mai, nyílt vízfelületű jellege.
A tó mintegy 25 méterrel magasabban fekszik, mint a Balaton, azzal nincs összeköttetése. Vízének mégis van bizonyos mértékű lefolyása."Reggeli béke


források: http://www.balcsi.net/tihany-gejzirmezo.html


http://hu.wikipedia.org/wiki/Aranyh%C3%A1z_fels%C5%91_%C3%BCrege

Nincsenek megjegyzések: