Badacsony, Szegedy Róza ház

Amikor a  Badacsony hegyén kirándultunk,  bizony emberesen megéheztünk. Éhségünket elűztük a Szegedy Róza ház  Ürmös borozójában, ahol a finom házi sonka, kolbász mellé egy pohár bort is kortyolhattunk. Itt meg kell említsem, hogy a nagyon kedves, udvarias kiszolgálás nagyon jólesett, és különösen jól éreztük magunkat, egy ragyogó őszi napon a csodálatos panoráma mellett.  Megkóstolhattam a híres ürmös bort, és még néhány badacsonyi különlegességet, és eme ínyencségek után, a múzeumban tálalt kultúra is nagyon-nagyon tetszett. Azon, hogy Kisfaludy és Szegedy Róza itt nagy szerelembe estek, egyáltalán nem csodálkozom, és azon sem, hogy a itt sok csodálatos vers született. Hát kell ennél több, nem mond ez eleget....



"A Balaton-felvidék egyik legismertebb építészeti emlékét, a Szegedy-házaként ismert, népi barokk vonásokat mutató présházat Mezőszegedi Szegedy Ignác (+1796) és neje, Rosty Katalin (1807-1872) építette 1795-96-ban." 
forrás : http://www.szegedyrozahaz.hu/hu/info/a-haz-tortenete/a-haz-epitesenek-tortenete/index.html











Kisfaludy és Szegedy Róza "1800 január 20-án házasodtak össze. "És ezen a ponton nem várt dolog történt: Kisfaludy Sándor ettől kezdve más nőre rá sem nézett, boldog szerelemben élt feleségével. Erről nem csak a „Boldog szerelem” versciklus tanúskodik, hanem a hasonló levélrészletek is:"Ha Napóleonnak a nászéjszaka annyira tetszett, mint nekem a miénké, úgy bizonyára a fél Európát nekünk fogja ajándékozni.” 32 évet éltek együtt, Kisfaludy - ha csak tehette - nem mozdult el felesége mellől.


"Szeretem a természetet

Szép egyűgyűségében,

Az embert és az életet
Természetes szépében,
Arcadia ligetiben 

Látni Geszner képeiben, -
Magam oda képzelni
S kedvesem is ott lelni."


Aztán, amikor Róza 1832-ben meghalt, néhány hónap búskomorság után visszatért előző életéhez. Az idős gavallér újabb asszonyokkal vagy fiatal lányokkal esett viszonzott szerelembe, kalandjai épp olyan színesek voltak, mint ifjú korában. De verseit továbbra is Szegedy Rózához írta." 








Mátyássy László és Kacsóh Cecília kiállításából:


Belekukkanthattunk a borászat történetébe is :


versek a falon


képeim



Egészségükre!



http://www.szegedyrozahaz.hu/info/informaciok/virtualis-seta.html
forrás : http://www.szegedyrozahaz.hu
http://mek.oszk.hu/00700/00734/00734.htm#2

Nincsenek megjegyzések: