Bringatanya, Gyenesdiás



A Bringatanya egy kellemes, nagy terasszal rendelkező fagyizó, mellette van a néhány éve nyílt Első Balatoni Hal és Termelői Piac és a gyenesdiási strand. 

Közvetlenül a balatoni bringaút mellett, itt finomnál,  finomabb fagylaltokból csemegézhetünk. Fahéjas dió, szilva, piskóta, szilvásgombóc, szeder, eper, mandula, kinder, nem is tudom felsorolni mennyi finomság. Fagylaltban inkább a gyümölcsöket szeretem. Ennek oka van, a vaníliás, csokis variációk, valljuk be, nem minden fagyisnál ízlenek. De itt nem tudok ellenállni a fekete csoki csábításának, megküldjük vaníliával, Kitti még megoszt nekem néhány különlegességet és kész az ízcsoda. Igazi csoki! Vanília, amire már régóta vágytam! Egyenesen a gépből, a frissen készült szederfagyi a ráadás, ilyet bizony nem mindennap kóstolhat az ember!  Köszönöm!    A fagyizó kitűnő minősítést kap, ritkán tapasztalt vendégszerető, kedves, udvarias, kiszolgálásban lehet részünk.




Miután kiválogatom kedvenc fagyijaimat, bemerészkedek az üzletbe. A munkájából kicsalogatom régi kedves ismerősömet, Zolit, hogy üdvözöljem. Zoltán, becenevén Max, a gasztroblogger készíti itt a sok finomságot. Az internetezők körében igen népszerű blogján http://maxkonyhaja.blogspot.hu a hagyományos ételek mellett, nagyon sok ételkülönlegesség is megtalálható. Megismertet sok kipróbált recepttel, népszerűsíti, megörökíti a magyar konyha hagyományos, talán már elfeledett receptjeit, és szívesen kalandozik más nemzetek ízvilágában is.
Megkóstolhattam a Gizi néni receptje alapján készült forrázott kapros uborkát, http://maxkonyhaja.blogspot.hu/2012/06/forrazott-kapros-uborka.html , amely az elkészítés után néhány óra múlva már fogyasztható, hihetetlen milyen finom. Friss ropogós savanyú uborka, és egy nap alatt kész! Szerintem a tartósítással már nekem sem lesz gondom.

Max ajánlásával átmegyünk a piacra, nagyon kulturált, tiszta standokról, fa-épületekből kínálják a termelők a portékát. Helyet kap itt a halsütő, vehetünk házi sajtokat. A hentes, a mangalica sonka, kolbász vásárlása előtt kóstolóval kínál. Válogathatunk a finom illatos házi szappanokból, gyöngyökből, vásárolhatunk szőnyeget, kerámiát, fából faragott használati és dísztárgyakat. Természetesen a vidék zöldség és gyümölcstermelői is bőséges választékot kínálnak a vevőknek az idény terméseiből.




Megkeressük Gizi mamát, akinek uborkareceptje, bizony lassan már világhírű és megkóstoljuk házi készítésű réteseit. Gyerekek! Most elárulom, hogy én nem szeretem a rétest, hát ez valami fenséges! Túrós, mákos, barackos-túrós, tökös-túrós és minden lehetséges változat. Gizi mama! Már a rétesed is híres lesz! A receptet kérjük Max-nak elárulni! A szomszéd standnál pedig a frissen csapolt házi sörrel olthatjuk szomjunkat.

Kedves Max! Kedves Kitti!  Köszönjük a kedves vendéglátást, mely látogatásunkat élményben gazdaggá, és feledhetetlenné tette!

Kirándulásomat a nagyközség díszparkjában folytatom...

Látnivalók Gyenesdiáson Max ajánlatai: https://www.facebook.com/pages/Szeretlek-Gyenesdi%C3%A1s/226118984072654:

A 400 darabos antik vaskályha gyűjtemény az országban egyedülálló. A darabjait eredeti katalógusok alapján a szenvedélyes gyűjtő, Vaszkó Ernő saját kezűleg újította fel. A kályhákat az 1800-as években Európa-szerte még használtak. Egyéb régi tárgyak is megtalálhatóak a gyűjteményben, így akár egy szemléletes történelem óra megtartására is kiválóan alkalmas a kiállítás. A páratlan gyűjtemény a Diótörő u. 16/2-ben található és pénteken 10 órától látogatható.
( forrás:Max)


Túraajánlatok:


Nagymező:   Nagymezőre a Keszthelyhez közel eső körforgalomból a hegyek felé haladva érhetünk el.   A nagyréten padok, tűzrakó-helyek, játszótér fogadja a kirándulókat. A rétről számos, különböző nehézségű túraútvonal indul a hegyekbe. Az erdei tornapálya 16 állomással, 1300 méteren várja a próbát tevőket.

A Zalacsányi Szabadidőközpont, könnyen megközelíthető a 76-os főútról és a területén lévő Körtvélyesi-tanösvény szabadon látogatható. Az itt található Zalacsányi-tó gazdag halállományával
csábítja a horgászokat, a tó feletti területen pedig hatalmas bükkösökben gyönyörködhetünk. A 3100 méter hosszúságú, kb. 1,5-2 óra alatt végigjárható tanösvény festői környezetben vezeti végig a látogatókat, miközben a zalai erdők jellegzetességeiről, s az ott folyó erdészeti tevékenység jelentőségéről szerezhetnek tudomást. 11 ismertető tábla tájékoztatja az érdeklődőket a terület
növényeiről, állatvilágáról
(Forrás :Max)

A Keszthelyt és Gyenesdiást összekötő elkerülő útról könnyen megközelíthető területen található 
Festetics Imre Állatparkban többféle háziállat (szürkemarha, mangalica szamár, ló, baromfiak stb) 
mellett vadállatokat (gímszarvas, őz, fogoly stb) is láthatnak a látogatók. Az állatpark területén egy 
kisállat simogató, valamint egy játszótér várja a gyerekeket. A pihenést padok, kiülők teszik lehetővé.
(Forrás:Max)



Strandok:


Tudtátok hogy Gyenesdiáson két strand is van? Az egyik a Lidó strand, ami ideális a kisgyermekes családok részére a homokos partjával. A másik pedig az aktív Diási játékstrand, ahol családbarát szolgáltatás mellett tölthetjük el az időt. 
http://www.gyenesdias.info.hu/strandjaink
(Forrás:Max)



Játék:

Nem csak strandolni lehet Gyenesdiáson! Hallottatok már a Hétpecsétes Hétpróbáról? Keressétek a füzetet és csatlakozzatok ti is a játékhoz! Ha végigjártátok a füzetben említett helyszíneket és begyűjtöttétek a pecséteket, irány a Tourinform Iroda. Adjátok le a gyűjtőlapot, és garantált azonnali ajándékot kaptok emlékbe.
http://www.gyenesdias.info.hu/aktiv-nyaralas/hetpecsetes-hetproba.html
(Max)

Nincsenek megjegyzések: