Ráday-kastély, Pécel


"Tudósok, írók találkozóhelye volt a különleges freskókkal díszített kastély 250 évvel ezelőtt. A napjainkban látható épület elődjét, amely egy kisebb méretű kúria volt, a régi református középnemes családból származó Ráday Pál építtette, aki II. Rákóczi Ferenc diplomatája, titkos kancellárja, majd a szabadságharc bukása után a hazai protestánsok vezéralakja volt. Fia, Gedeon - aki már nem vállalt szerepet a politikai életben - barokk kastéllyá bővíttette és kulturális központtá tette a péceli családi rezidenciát." 

Forrás:

Képek a kastélyból:
"Ráday-kastély istállója az 1760-as évek végén készült.. A rekonstrukció során a külső és belső falfelületek visszakapták az eredeti egyszerű, gazdasági épülethez illő fehér színüket, és figyelembe vették az egykori ajtók és ablaknyílások helyét is. „Mivel semmilyen eredeti elem nem maradt fenn, az eredeti berendezés teljesen megsemmisült, és maga az épület is jelentősen átalakítva maradt fenn, az új látogatóközpont berendezésekor a fő szempont az volt, hogy megfeleljen jövőbeli funkcióinak, így kiállítások és konferenciák rendezésének.” 

A "márványistállóban" jelenleg Karsai Zsigmond festőművész kiállítása tekinthető meg.Forrás:


Interaktív panoráma segítségével virtuális sétát tehet a kastélyban:

Kincs ami van
Műsor a műemlékek védelméről, megóvásáról és megismertetéséről. Ebben az adásban stábunk a Péceli Ráday-kastélyt mutatja be nézőinknek.  /2012.07.03./ (kb 11. perc) Hajnal-Táj műsorban:

Az alábbi linken meghallgathatják a kastélyról szóló riportot.
kossuth#!#2012-07-03
térkép:

Nincsenek megjegyzések: