Betlér



A tájfutás során nagyon sok szép vidéket megismerhettem. Egy tájfutóverseny alkalmával jutottam el a szlovákiai Betlérbe, ahol az Andrássy-kastély csodálatos parkjában  versenyezettünk. Természetesen a kastélylátogatásra is sor került. Csodaszép szobák, bútorok, porcelánok, a grófok utazásai során összegyűjtött emléktárgyai várják az érdeklődőket, van látnivaló bőven ! A látogatásokat óránként, csoportonként indítják. Az idegenvezetés igény szerint magyar , szlovák és angol nyelven folyik. Idegenvezetőnk a szlovák anyanyelvű hölgy,  meglepően szépen beszélte nyelvünket. Elmesélte nagyon büszkék a kastélyra, amely a mai napig a városnak, az idegenforgalom révén, a legtöbb bevételt hozza.

Hallottál már a drótostótokról?
A drótostótok törött cserépedények és lyukas fémedények javításával foglalkozó vándoriparosok voltak. Kiskoromban még járták a falvak utcáit,  foltozták a kilyukadt lábasokat, fazekakat. Itt a kastély mellett, egy kis múzeum őrzi sokak keze munkáját. A drótból bizony nem csak használati tárgy, hanem nagyon sok szép kézműves alkotás is született.



Az Andrássy-kastély:
" A Sajó-folyó bal partján fekvő Betlér (szlovákul: Betliar) Rozsnyótól 5 km-re északra fekszik. A település és egyben a térség kiemelkedő látnivalója az Andrássy-kastély. A betléri kastély egyike a régió legjobb állapotban fennmaradt kastélyainak, eredeti berendezésével, bútoraival. Az épület jelenleg kastélymúzeumként működik, a térség leglátogatottabb műemlékei közé tartozik. A kastélyt Andrássy István építette a 18. század elején egy korábbi erődített kastély alapjainak felhasználásával, melyet még a Bebek-család épített a 15. század közepén. A négy sarokbástyával megerősített építmény jelenlegi formáját a 18. század végi átalakításakor nyerte el. Az épület átvészelte a későbbi háborúkat, eredeti berendezését ma is megtekinthetik a látogatók. A kastély műemléki felújítása 1994-ben fejeződött be, melynek eredményeként Európa Nostra díjban részesült. A kastélyban „A nemesség lakáskultúrája a 18-19. században” című állandó kiállítás látható. A 18-19. századi bútorok mellett a kastélyban értékes festménygyűjtemény látható, valamint vadászfegyverek, trófeák, óra-, kerámia-, üveg- és porcelán gyűjtemények várják a látogatókat. A kastély további érdekessége a több mint 15000 kötetet tartalmazó könyvtár. A kastélyhoz tartozik egy közel 80 hektáros park.

Az épület egy gyönyörű angolpark közepén áll, mely folyamatosan megy át erdőbe.
A park jelenlegi arculata Bergmann József parképítész munkáját tükrözi. A parkban sétálva különböző romantikus épületekkel, mű-barlanggal, vízeséssel, tavakkal, szökőkutakkal, szobrokkal találkozhatunk. 1977-ben a Történelmi Parkok Nemzetközi Bizottsága a világörökség védett parkjai közé sorolta."

Forrás
http://www.kastelyutak.hu


A kastélyban fotózni nem tudtam , de találtam egy oldalt, ott nagyon szép kép látható :
http://www.gemer.sk/ciele/betliar/galeria.html