Hallstatt , Ausztria


Már régóta csodálattal figyeltem a városról készült képeket, és valahányszor Ausztriában jártam, mindig szerettem volna látni, ezt a valódi kis csodát. Tudják, hogy az álom valósággá válik? Igen,  az álmom valósággá vált, így hoztam jó sok képet, hogy aki nem járt ott , az is láthassa, és megálmodhassa az utazást. Az időjárás csak néhány órára volt kegyes hozzám, így adott néhány esőmentes órát. Így, majd ismételten el kell látogatnom oda, hogy ez a kis csodás környék megmutathassa magát napsütésben is. A felszálló pára elfedte a hegyek csúcsát így sejtelmessé, különlegessé tette a távoli hegyoldalakat.


A hegyek között, Bad Aussee felől Obertaun felé vezető úton indultunk, kanyargós, meredek ( 24 % lejtős!) útszakaszok vártak ránk, míg átértünk a hegyen. Hallstatt előtt, van egy szabad strand, itt leparkoltunk és gyalog sétáltunk be a városkába. A városban 3 fizetős parkoló van, kijelzőtáblákon jelzik melyikben hány parkolóhely van, mondhatom szerencsénk volt, hogy a hosszabb sétát választottuk, mert a parkolók már teli voltak. Nagyon sok turista van, a világ minden tájáról, mindenki ámul, bámul, fotóz és  természetesen szelfizik.


A Város egyetlen főutcából áll. A tó és a sziklafal közti szűk hely miatt a  a házak szorosan a szikla lábához,  egymásra épültek.
A várossal szemben a Hoher Sarstein, déli irányban a Dachstein található.


A világ legöregebb sóbányája 7000 éves múltra tekint vissza. "A só alapjaiban meghatározta a város egész történelmét és a mai arculatát is. A hallstatti emberek sóval fizettek az árúért, még napjainkban is jelentős sóbányászati tevékenység folyik.


A város a kelta eredetű nevét is sóról kapta: hall = só, statt = állomás, helység. (A só helye)" "A Sóbánya 838 méter magasban található bejáratához a hegyoldalba épített felvonóval lehet feljutni, amely mindössze 3 perc alatt felér, illetve gyalogtúrával azon az úton, amit a bányászok több ezer éven át használtak."


"A középkori Hallstattban tulajdonképp az egész város a sóból élt, egyedül a sónak köszönhető, hogy itt egyáltalán emberi település jött létre.


A tó környékét és a települést az UNESCO a világörökség részének nyilvánította.


A városba egy közel egy kilométeres alaguton lehet bejutni. Az autókat kitiltották a belvárosból, de hely igazából úgy sem lenne a számukra.


Az alagút megépítése előtt a hegy és a tó közép epült város, szinte teljesen el volt vágva a külvilágtól.


 Néhány gyalogos ösvényen keresztül lehetett csak megközelíteni, de leginkább csak vízi úton, a Hallstatti tavon.


A császár is hajón érkezett Hallstattba, ami nemritkán elő is fordult. A Habsburg úralkodók ugyanis szükségét érezték, hogy látogatásukkal adjanak nyomatékot a sóbányászat jelentőségének."
Hallstatt Főtere:
"A kisváros főtere talán Ausztria legszebb főtere. Olyan, mint egy mesebeli tér, mesebeli kis virágos házikókkal, és a Szentháromság szoborral a közepén.


A Főtéren, régi nevén a piactéren a kereskedők laktak, mely akkoriban gazdagságot sugallt. Az ő adományaikból emelték a tér közepén a Szentháromság szobrot 1744-ben."


Evangélikus templom
A Főtér látványossága a házfalra vezetett körtefa, bizony, itt az ablakból szedik a körtét:


"Hallstatt legfőbb nevezetesség a Mária mennybemenetele templom (Pfarrkirche Maria Himmelfahrt), mely a 12 - 15. században épült.


A templom a hegyoldalba épült késő gótikus stílusban épült, túlélte az 1750-es tűzvészt.Berendezésének becses darabja egy 1515-ben készült gótikus oltárkép Leonhard Astl műhelyéből.A templomkertet hatalmas munkával készült a sziklafalba vájva, amelyben a város temetője kapott helyet, de végül szűknek bizonyult, ez tette szükségessé a csontház létrejöttét.""A Csontház a templom melletti kis kápolna, hol a Hallstatti ember a végső nyughelyére lel.
A plébániatemplom kertjében teraszosan kialakított temető hamar elérte határait, így más lehetőség nem lévén a 18-19. században a korábbi sírokat (8-10 éves) fokozatosan felszámolták. Az azokból előkerült koponyákat megtisztították, kifehérítették majd kalligrafikus betűkkel ráírták az elhunyt nevét, esetenként díszes virágmotívumokat festettek rá és a csontházban helyezték el.
Több mint 1200 koponya található itt, közölük 610-re festettek virágos mintákat, melyeket sorban egymás mellé helyeztek ügyelve, hogy a közeli hozzátartozók egymás mellett legyenek elhelyezve."

"Hallstatti tó:A Hallstatti tó (Hallstättersee) egyike Salzkammergut 76 tavának, hírnevét és nevét egyaránt a városnak köszönheti.


A tó legmélyebb pontja 125 méter, ennek köszönhetően víz nyáron sem túl meleg. Területe: 13,5 km2, hossza: 5,9 km, szélessége: 2,3 km. Vize kristálytiszta, kifejezetten csábít a fürdőzésre. ATraun folyó keresztül folyik rajta, maga a tó 508 méter magasan helyezkedik el. Hallstatt a tó nyugati partján fekszik."


"A város kincsét a sót a Traun folyón vitték, hogy a Dunát elérve külföldre vigyék az árút. A sóbányászat fénykorában ez volt az egyetlen használható szállítási mód.
Tiszta időben különleges látványt nyújt, ahogy a víztükörben az Alpok hegyei visszatükröződnek."-- no és ez csak egy dolog, ami miatt újra látnom kell : -)
Viszlát Ausztria!