Tihany , Szélmarta sziklák, Barátlakások



Csodaszép őszi reggelen Tihanyban, a  Belső-tó mellett sétálunk, elhaladunk a békésen legelésző szürkemarha gulya mellett, majd a szélmarta sziklák felé vesszük utunkat.




A tó mellett apró pillék, bogarak ízlelgetik a reggeli harmat még megmaradt cseppjeit.



A fák lassan levetik nyári zöldjüket és őszi köntösbe burkolódznak, hogy szépséges, meleg színeire emlékezhessünk, ha már levetkőztette őket a fagyos tél.


A sziklák felől, elénk tárul  Tihany másik kis tava , melynek legnagyobb részét nádas borítja.


A szőlőskertek és a nádas


Tihany felé:


A főúton át, a táblákat követve, elindulunk megkeresni a barátlakásokat.
Gondoltam megleltük, de ez még nem az a ház:


A hegytetőn épült földsánc nagyobb része a kelták korából maradt ránk. Az Óvár tetejéről vékony, meredek ösvény vezet a hegy oldalán lefelé:


A hosszú gyaloglás fáradalmait a Balatoni vitorlások látványa enyhíti.


Az Óvár keleti oldalán a 20 méter magas sziklafalban számos mesterséges üreget találunk. Az un. barátlakásokat, egykor azok a bazilita szerzetesek készítették és lakták, akiket I. András királyunk felesége hozott magával a Kijevi Nagyfejedelemségből, Kr.u. 1050 körül. A cellacsoportokból ma már csak 3 látható, a többit egy sziklaomlás betemette.(1952) A látható sziklalakásokat 1994-ben állították helyre .






Képeim:


Tihany, Aranyház gejzírkúp, Belső- tó



Tihanyban a gejzírkúpokhoz jelzett út vezet, a Belső-tó melletti parkolóból kb. 10 perc sétával eljutunk a különleges sziklákhoz. 



"A Szarkádi-erdő és a Belső-tó között elterülő gejzírmező mintegy hárommillió évvel ezelőtt, a földtörténeti negyedidőszakban keletkezett."




"A bazaltvulkánosságot követő vulkáni utóműködés során forró víz áramlott az egykori felszínre. A hévforrások – hasonlóan a jelenleg Izlandon működőkhöz – időszakos gejzír formájában törtek fel.

A forró vízből és a meleg vizű tavakból meszes, kovasavas iszapok csapódtak ki, melyek fokozatosan szilárd kőzetté alakultak.





A gejzír működésétől, valamint a víz- és kéregmozgásoktól függően a gejzirit tömeges, lemezes, gyűrt formában szilárdult meg, 100-150 kisebb-nagyobb gejzírkúpot hozva létre.

Közülük ma már csak mintegy 50 db látható. A legnagyobb az Aranyház gejzírkúp, mely nevét a tömegesen rátelepedett sárga színű zuzmóról kapta."




A sziklák tetejéről csodaszép panoráma tárul elénk, előttünk Tihany , a kis tó , és jobbra a Balaton nyúlik a végtelenbe.





A  lemenő őszi naplemente, még különleges fényekkel ajándékoz meg minket.




A különlegesen visszaverődő fénysugarak mesébe illő, arany varázslepelt borítanak a tó felé.




"A Tihanyi-félsziget központi részén, Tihany településétől nyugatra találjuk a tavat. A tó eredetileg a szomszédos Külső-tóhoz volt hasonlatos, dús nádassal, kisebb nyílt vízfelületekkel. Drámai változás következett be azonban 1940 és 1950 között, ekkor a nádas szinte teljesen kipusztult és kialakult a tó mai, nyílt vízfelületű jellege.
A tó mintegy 25 méterrel magasabban fekszik, mint a Balaton, azzal nincs összeköttetése. Vízének mégis van bizonyos mértékű lefolyása."



Reggeli béke










források: http://www.balcsi.net/tihany-gejzirmezo.html


http://hu.wikipedia.org/wiki/Aranyh%C3%A1z_fels%C5%91_%C3%BCrege