Téma: az alvás

Alvással, horkolással kapcsolatos oldalak , cikkek, filmek elérhetőségeit gyűjtöttem össze: Aki fáradt, mert nem aludt az éjszaka rendesen, rosszabb a munkában. De akár balesetveszélyes is lehet, ha monoton, sztereotip munkát végez. Mivel az alvás minősége az élet szinte minden területére kihat, ezért részletesen foglalkoztunk vele. Az alvás minőségéről, megfelelő mennyiségéről, illetve a rossz alvási szokásokból következő romló munkateljesítményről Dr. Terray-Horváth Attila neurológus, szomnológus, míg az alvászavarok gazdasági vonatkozásairól Koczó Levente, a SomnoCenter Alvászavar Központok ügyvezető igazgatója nyilatkozott a GazdaságTV-nek.


A TV2 riportja: 


HORKOLÁS TERÁPIA
FÜL-ORR-GÉGÉSZET


A CPAP készülék:
"A Remstar M alacsony zajszintű, könnyű, folyamatos pozitív légúti nyomást (Continuous Positive Airway Pressure -- CPAP) biztosít, azaz a készülék az előre beállított, állandó nyomásszintet biztosítja a teljes légzési ciklus alatt. A készülék folyamatos nyomásemelési funkcióval rendelkezik, ami beállítástól függően 5-30 perc alatt lassan emeli fel a nyomást a terápiás szintre, komfortosabbá téve a terápia ébrenlétben töltött szakaszát. A készülék kijelzőjén ikonok (jelképek) segítik a tájékozódást. Alkalmazási terület: közepes nyomástartományig. A készülék kizárólag szakorvos javaslatára használható."


A weboldalon tájékozódhat az alvászavarok tüneteiről megoldási lehetőségekről Bejelentkezhet OEP támogatott vagy magán finanszírozású alvásvizsgálatra :
Horkol, napközben aluszékony, kialvatlan, nem tudja átaludni az éjszakát?
Önnek alvászavara van!
Az alvászavar nem csak egy tünet, az alvászavar egy kezelendő betegség, közel 100 alvászavar ismert ma az orvostudomány. 

Mi az alvásvizsgálat?
Az alvásvizsgálat egy az alvás alatt elvégzett, több szerv működését, párhuzamosan elemző elektrofiziológiai vizsgálat, amely során a test különböző részeire rögzíthető érzékelők kerülnek felhelyezésre. A mért adatokat számítógép rögzíti. A kiértékelést részben computer, részben ezen nyers adatok áttekintése után az alvászavar specialista orvos végzi el. A vizsgálatok nem járnak fájdalommal, kellemetlenséggel. Otthoni és alváslaboratóriumi körülmények között végezhetőek el. tovább az oldalra.........

honlapjára jutnak, ha a linkre kattintanak. Miért érdemes a honlapon körülnézni?
Immár 62  részes az „Aggódunk érted…„ címet viselő egészségügyi felvilágosító sorozatom. Betegeknek és családjaiknak szól, s kb. 150 ezer példányban jutott el az érintettekhez. Sorozatom célja a krónikus betegségben szenvedőknek segíteni. Segíteni, túlélni a szenvedést és megtanulni a mindennapokat átalakítani. Erőt adni a gyógyuláshoz orvosoktól és érintett családoktól, betegektől egyaránt.
Felvilágosítás a betegeknek, családoknak
Aggódunk érted… címmel immár 15 éve készítek munkatársaimmal krónikus betegségekről egészségügyi felvilágosító filmet"
" Aggódunk érted…„ címet viselő egészségügyi felvilágosító sorozatában elkészült az Alvászavarok című dokumentumfilmje. A 40 perces filmben szakorvosaink magyarázzák el a különböző alvással összefüggő betegségek lényegét, betegségben szenvedő páciensek mondják el tapasztalataikat a kezeléssel, vizsgálatokkal kapcsolatosan. Láthatjuk, hogyan juthat el az alváslaboratóriumi vizsgálatra, a mi történik egy alvásvizsgálat során, milyen kezelésekre számíthat. Olyan felvilágosító film készült, amelyet már régóta szerettem volna látni, használni a munkám során. Remélem nagyon sok embert elindít, elvezet alvással kapcsolatos problémájának megoldásához. 

Dr. Vass Zoltán honlapján  a horkolás okairól, veszélyeiről, megoldási lehetőségekről olvashat:


http://www.fulspecialista.hu/index.php?id=98&method=static&page=content


Alszunk? Horkolunk ?  Saját dolgozatomban olvashatnak az alvás jelentőségéről, az alváshigiéniáról.  Megemlítek néhány nagyon gyakori alvászavart és végül a horkolás és az alvási apnoe szindróma okaira, tüneteire, megoldási lehetőségeire hívom fel a figyelmet. A dolgozat végen az alvásdiagnosztikával foglalkozó ismertebb laboratóriumok elérhetőségét is megtalálja. 

Álmosság hatása az autóvezetésre 
A SomnoCenter oldalán olvashatja :
A volán mögött elalvás, majd az útról lehajtás miatt bekövetkező balesetek, egyre több emberéletet követelnek, és egyre több sérülést, illetve anyagi kárt okoznak évről évre.
18 órás ébrenlét 0,05% véralkoholszintnek felel meg. 24 óra ébrenlét után ez az érték 0,1%-ra ugrik fel. 

ABC World News with Di...: The Danger of Drowsy Drivers 

Álmos vezetők okoznak több mint 5500 halálos közlekedés balesetet évente.

http://www.youtube.com/watch?v=yqXiiqYwyog&feature=player_embedded


Televízióban elhangzott riportok ..

Obstructive Sleep Apnoea: angol nyelvű ismertető film a betegség kialakulásáról , lényegéről, kezeléséről

a videocsatornán még nagyon sok tájékoztató filmet  talál :
egy alvásdiagnosztikai labor Ohio:


ha még nem túl súlyos a helyzet, jöhet egy kis garattorna:
Leggyakrabban elvégzett alvásdiagnosztikai vizsgálatok:  a bejegyzésemből megtudhatja, hogyan történik az alváslaborban egy alvásvizsgálat, nálunk a Honvéd kórházban / polysomnográfia, polygráfia / Milyen műszerekkel, érzékelőkkel felszerelve kell az éjszakát eltöltenie.

Alváslaborok címe, elérhetőségek egy oldalon
/Ingyenes/ OEP által támogatott:Budapest Honvéd Kórház ÁEK Alváslabor tel: 2121846 
Budapest XIII.Hungária Krt-Papp Károly út / 

Nagyobb térképre váltás 


Horkol a gyermek? 
Sajnos a horkolás, az alvásproblémák a gyermekeinket sem kímélik. A gyermekek alvásvizsgálatához kisebb méretű szenzorok szükségesek, mint felnőttek estén. A gyermek alváslaboratórium Budapesten, a Heim Pál Gyermekkórházban Dr Benedek Pálma várja, kezeli, gyógyítja kis pácienseit.

Alvásparalízis?  A linkre kattintva elérhető : Kulcsár Zsolt-Szentesi Lajos Alvásparalizis című könyve.
Elalvás vagy ébredés során mozgás- és beszédképtelenség / tehetetlenség /érzése jelentkezik. Narkolepszia tünete lehet.

Narkolepszia :
"Az alvásrohamokat, leküzdhetetlen álmosság, automatikus mozgások jellemzik, melyek evés közben, színházban, beszélgetéskor, munka közben - gyakorlatilag bármikor jelentkezhetnek Az alvásrohamok, mint leggyakoribb, jellemző tünet általában serdülőkorban, vagy fiatal felnőttkorban jelentkezik, ami tanulási zavarokhoz vezethet és amit az esetek döntő többségében másnak tulajdonít, mind a pedagógus, mind pedig a szülő. Az iskolapadban, óraközben elalvó diák nem ritka jelenség. A betegség ismeretének hiányában rendszerint a döntően kóros aluszékonyságban szenvedő betegek kórisméig évek, esetleg évtizedek telnek el, úgy, hogy közben téves diagnózisok alapján tévesen kezelik."..........tovább a cikkre

Nagyon érdekes, mindenki számára megérthető előadás ajánlom minden Kedves Látogató figyelmébe:

Acsády László előadását   – Az agy működése alvás közben

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Minden harmadik ember alvászavarral küzd, ami jelentősen befolyásolja szellemi, érzelmi állapotát. Az alvás valódi értelmét mégsem ismerjük. Az újabb eredmények szerint az alvás aktív, magas fokon szervezett idegrendszeri tevékenység, mely szoros kapcsolatban van az alvást megelőző ébrenléttel. Az alvás neurobiológiájának megismerése közelebb visz magunk és az agy működésének megismeréséhez.
http://mindentudas.hu


ME 2.0
2011.04.12."Aludj szépen..." – éjszakai üzemmód

Életünk kétharmadát átalusszuk, majd 200 ezer órát, közel 24 évet. Mi történik ezalatt az agyunkban, milyen folyamatok zajlanak le? Miért alszunk, miért nem alszunk!? Az alvás rejtélyét agysebészeti műtőben, fluoreszkáló agyú egerekkel teli laboratóriumban, diagnosztikai- és terápiás központban, alváslaborban derítjük fel műsorunkban - 21. századi eszközökkel, módszerekkel.

Sok-sok hasznos információ:
 
2011.10.13.Duna Televízió Családbarát magazinja a váci rendelőben forgatott, a stúdió vendége: Dr Szakács Zoltán. Dr Terray Horváth Attilát a Váci rendelőjéből láthatják. Téma: alvászavarok/ kb a 6. perc 30 mp-től indul a riport/

Nincsenek megjegyzések: