Koloska-völgy, Balatonfüred



"A Koloska-völgy egy dűlőnév Balatonfüreden, összefoglaló megjelölése az arácsi völgynek, Koloska-forrásoknak, Koloska völgyi kirándulóhelynek és a védett Természetrajzi tanösvény/Erdei tornapályának."





Autóval egészen a völgy bejáratáig fel lehet hajtani, de , ha nagyobb sétát szeretnének, a Koloska csárdától, több túralehetőség közül választhatnak. A csárdától kb. 800 méterre egy kisebb vadaspark várja a látogatókat. 





A csapat vezére:







A csapattagok:








A parkból, a jelzett erdei úton haladhatnak tovább, a völgy felé. 





A völgy remek hely a nyugalomra vágyó piknikezőknek, padok, szalonnasütő helyek szolgálják a látogatók kényelmét. A völgyben csordogáló patak, a hegyen kivillanó sziklák, madarak csicsergése és a fák között átszűrődő őszi napsugár játéka varázslatossá teszi a kirándulásunkat. 







A sziklákhoz meredek lépcsőzetes út vezet, a vállalkozóknak szépséges látványban lesz részük. 








A völgyben tovább az  erdei tornapálya mentén is haladhatunk, vagy választhatunk a manapság népszerű Nordic Walking túra útvonalai közül.








"A völgyben magányosan álló fehér sziklatömböt, a nép „Barátlakás”-nak nevezi, így szerepel egy 1841. évi térképen is. (Cholnoky Jenő szerint e hegyen egy kis kolostor állt és erről vette a völgy a nevét: „Kolostorka”, rövidítve: „Koloska”. Az épület helye a széthányt kövekből már nem állapítható meg. Cholnoky véleményét vitatják, mert a magyar vonatkozású oklevelekben semmiféle nyoma sincs annak, hogy a mai Arács településrész területén valaha kolostor állt volna. Talán úgy, mint Tihanyban, itt is remeték lakhattak, s nevük „barát”-ként hagyományozódott a helyiek közt, a hely pedig kolostor >kolostorka> koloska néven rögzítődött. Okleveles anyagban először 1780-ban olvasható „Koloska-dűlő” néven egy úrbérrendezési iratban." http://hu.wikipedia.org/wiki/Koloska-v%C3%B6lgy






Képeim:





Megközelítés:



Nincsenek megjegyzések: