Sportoljunk télen is !

Bemutatok néhány nem mindennapi sportágat, gyönyörű havas tél esetére, és kedvenc kutyánkat sem kell otthon hagyni.
Sítájfutás
Mi történik, ha egy tájfutó sílécet húz, térképet és tájolót vesz magához és elindul a térkép alapján a számára kijelölt pályán?
Létrejön a tájfutás és a sífutás keveréke a sítájfutás.


A sífutók kijelölt pályáján a gyorsaság dönti el a végeredményt. A sítájfutók esetén a verseny nagy része előre kihúzott sínyomokon zajlik, amelyek a térképen jelölve vannak, a nyomok azonban változatosak, és lehetőség van útvonalválasztásra.
Magyarországon sajnos nem minden télen van lehetőség a síelésre. Jó havas tél idején akár 5-6 hétvégén is van verseny, elsősorban az országos bajnokságok, amelyek egy pár éve már a fent említett összes versenytávon, kb.20 kategóriában kerülnek megrendezésre. Galyatető, Mátraszentimre, Salgóbánya, Dobogókő illetve a Normafa. A környező országok közül pedig Ausztria, Szlovákia és Csehország biztosít rendszeres versenyzési lehetőséget.

Mi tévők legyünk, ha kedvenc kutyánkat is szeretnénk kicsit magunkkal vinni, esetleg együtt futnánk? Kerékpároznánk? Síelnénk?
Teendő a következő: szükségünk van egy hámra a kutyánk méretében, hosszú rugalmas pórázra kb. 2,5m és egy vastag övre a derekunkon.
Canicross
A pórázt a derekunkon lévő övre csatoljuk és futunk, a kutyánk örömmel szalad előttünk és húz, ez a canicross. A canicross francia eredetű sportág, alapvetően futó – terepfutó – sport, kutyások számára. A kutya és az ember együtt fut a kijelölt versenypályán. A feladat: minél hamarabb megtenni a versenytávot a futóverseny szabályai szerint – együtt. A kutyának a versenytáv 95%-ban, elöl kell futnia, kanyarokban jobbra - balra vezényszavakkal irányítjuk kedvencünket. Kedvenceink nagy örömmel teljesítik a feladatot.
Bikejöring
A pórázt kerékpár kormányához kötjük és kikerékpározunk a terepre, akkor a sport: bikejöring, azaz a kutyás terepkerékpározást valósítunk meg.
Síjöring
Télen a hóban sílécet veszünk fel, és kedvencünkkel máris benevezhetünk a síjöring versenybe. A sportágak a Magyar Kutyaszánhajtó és Canicross Szövetséghez tartoznak. Legnagyobb egyesület a Magyar Canicross Sportegyesület .Ezek a sportágak minden korosztálynak örömet és lehetőséget nyújtanak a megmérettetésre. A különböző korosztályos kategóriákban a 60 évesek ugyanúgy tudnak egymással versenyezni, mint az óvodások, vagy a kisiskolások. A távolságok 3-7-18 km között változnak, férfi- női kategóriákban. A versenyzés ősztől tavaszig tart, a nagy melegben nem szabad a kutyákat nehéz fizikai igénybevételnek kitenni. A sportág hívei nagyon sok nemzetközi versenyen vesznek részt és szép eredményekkel térnek haza.
2004-ben Magyarország rendezte az első hivatalos Canicross Európa Bajnokságot Szilvásváradon.
Mit tegyen az, akit egy egész kutyafalka vár otthon?
Nos, ez egy újabb sportág. Fogatba kötve az időjárásnak megfelelően szán, vagy egy speciális kerekes edzőkocsi kerül a fogat mögé. 2-4-6-8 kutyás kategóriákban rendeznek versenyeket, a hazai versenyzők szép eredményeket érnek el itthon és külföldön egyaránt. A kutyák fajtától függetlenül részt vehetnek a fogatban, de vannak csak fajtakutyákból álló fogatok. A huskyk, malamutok, samojedek talán a legismertebb szánhúzó kutyák. Hazánkban az időjárás sokszor gátat szab a versenyek megrendezésének, száraz időben kocsival, hó esetén szánkóval indul a verseny.


A kutyaszánhajtás története szorosan összefügg a kutya háziasításával, ember és kutya együttélésével.
Az észak-ázsiai, -amerikai törzsek, akik vadászataik során nagy területeket jártak be, hamar rájöttek, hogy a kutyát teherhordásra is felhasználhatják. Eleinte inkább egyszerűen csomagokat kötöztek rájuk, vagy a síksági indiánoknál ismert ún. “travois" elé fogták. Innen már csak egy lépés volt a szán. Természetesen a különböző népek az eltérő klímából és környezetből eredően különböző módon hajtanak, más típusú szánnal, más fogatolással 1898-ban kitört a híres-hírhedt aranyláz. Özönlött a nép a Klondike-patak vidékére, s mivel ősztől tavaszig csak kutyaszánon lehetett közlekedni, mind több és több kutyára volt szükség. Rendkívül megnőtt a kutyák értéke, minden rendű-rangú kutyát befogtak, ha legalább térdig ért. Ekkoriban vált Alaszkában és Kanadában tömegsporttá a szánhúzósport is, 1908-tól már hivatalos versenyeket is rendeztek. Ekkor egy malamut jellegű postáskutyákból álló fogat nyert, a kutyák nehéz kamutikot húztak. 1909-tôl már könnyű versenyszánokkal indultak, ekkor jelent meg Alaszkában egy észak-kelet-szibériai lajkaféle - a kelet-szibériai lajka egy típusa -, amiből azután a versenyek során és hatására kialakult a ma ismert szibériai husky. A mai modern kutyaszánsport 1950-ben kezdett teret nyerni az USA-ban, majd néhány év késéssel Európába is eljutott. Mára az egész világon elterjedt sportág, több ezer ember hódol e “kórnak". http://www.kutyaszan.hu/?page=main


2 megjegyzés:

Max írta...

Látom sikerült képet feltenni!

Hajni írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.