Alvásvizsgálatok

Alváslaboratóriumi vizsgálat:

Már sok helyen olvashattak arról, hogy a különböző alvászavarokon, a horkoláson, ma már lehet segíteni. 

Ebben a bejegyzésemben, a leggyakrabban végzett alvásdiagnosztikai vizsgálatokat szeretném megismertetni önökkel. 

Hallotta már a hangfelvételt, amelyet párja készített horkolásáról? Éjjel feltörő, ijesztő zörejek, hallotta már milyen rémisztő? 

Talán így? Vagy, álmatlansággal kínlódik? Lehet, hogy már rászánta magát, elmegy egy vizsgálatra, de fél, mert nem tudja:


Hogyan történik a vizsgálat? 


Hogyan jut el a vizsgálatig?


Mi lesz, ha kiderült a párjának igaza van ?


Remélem, alábbi írásomban elfogadható, meggyőző válaszokat találnak.


Alváslaboratóriumunkba / Honvéd Kórház IV épület földszint/ a bejelentkezés: telefonon történik, kolléganőkkel időpontot egyeztetnek ( 06-1-2121846). Számítógépre kerülnek adatai. Az első találkozó alkalmával kitöltenek egy kérdőívet, ez egy speciális kérdésekből álló teszt, amelyből orvosaink számára kiderülnek alvási szokásai és olyan problémák is, amire esetleg Ön nem is gondolt./ feledékenység, ingerlékenység/ Kezelőorvosával megbeszélik az elmondott panaszai alapján, pontosan milyen vizsgálatra van szüksége, mire számíthat a vizsgálatot követően. Az elrendelt éjszakai vizsgálatra asszisztenseinkkel időpontot egyeztet.


Elérkezik a nap, amikor este folyosónkon várakozik sorstársaival, ekkor döbben rá, bizony nincs egyedül. Ilyenkor sok új vendég van, sokan vannak visszatérő, kontroll vizsgálatra érkezők. Közülük néhányan, már nagyon szakképzetten tájékoztatják az új pácienseket.

Gép lesz, cső lesz, maszk lesz stb., 

esetleg ijesztő, amit mesélnek! Nem kell megijedni! 

Mindenkinek más a panasza, más a problémája. Előfordul itt súlyosan horkoló, lábmozgásra panaszkodó, alvajáró páciens, és olyan, aki egyáltalán nem tud aludni.

A megoldás, a gyógymód mindenkinél más.


Este nyolc óra után, névsor alapján szólítjuk betegeinket, bekísérjük a szobába, ahol az éjszakát fogják tölteni. Sajnos nem luxuslakosztály, de a célnak megfelel.


A fogason rémisztően sok zsinór lóg, hát igen az igazság az, hogy ezekkel "behálózva" kell eltölteni az éjszakát. 

Műszereink:


Az alvászavarok vizsgálatára többféle műszer áll rendelkezésünkre, vannak egyszerűbbek, un. Polygráfiás készülékek és többcsatornás un. Polysomnográfok. 


Polygráfia során kisebb hordozható készülék kerül felszerelésre. Kontroll vizsgálatoknál, de első szűrővizsgálat esetén is alkalmazhatjuk. / otthoni mérésre is alkalmas, tehát kiadjuk beállítjuk és másnap reggel visszahozza, természetesen csak , ha a közelben lakik/


Stardust készülék: A gép rögzíti mellkasi légzést , véroxigén szintet, légáramlást, testpozíciót. A készülék, egy kicsi nyakba akasztható szerkezet, pánt kerül a mellkasra, csipesz az ujjra, áramlásmérő az orr elé./ A fejre, nem kerülnek elektródák. A polygráf mérés otthon is végezhető. Felszereljük testére a szenzorokat, majd hazaviheti a készüléket éjszakára, és másnap reggel vissza kell hozni. 

"stardust"készülék, hordozható polygráf 

Pulzoxyméter:
könnyű hordozható készülék, otthoni vizsgálatra legkönnyebben alkalmazható. A pulzoxymetert az ujjra rögzítjük, a készülék pedig, mint egy karóra a csuklón lesz elhelyezve. Véroxigén szintet és pulzust rögzít, alkalmas szűrővizsgálatok és kontroll vizsgálatok elvégzésére. A pulzus és a véroxigénszint változásából következtethető mennyire súlyos az állapot, kiderül vannak e súlyos légzéskimaradások. 

Polysomnográfia
A vizsgálat elvégzéséhez bent kell aludni a laboratóriumunkban. 

A polysomnográfia során :


egyágyas szobában alszik, 
a testére érzékelőket szerelünk, 
fejére elektródákat ragasztunk. A művelet nem okoz fájdalmat. 
Az alvás során a szenzorok segítségével élettani jeleket mérünk, rögzítünk. 
A számítógép egész éjjel rögzíti az eseményeket, és reggelre teljes képet kapunk alvásának minőségéről. Az elektródák felszerelése hosszabb időt vesz igénybe, így a felszerelés közben lehetőségünk van a felmerülő kérdéseire válaszolni. 


Az eszközök kisméretűek, sajnos előfordul, hogy ennek ellenére Önt zavarják, de ez a vizsgálat velejárója kérjük türelmét!

polysomnográf érzékelői 

Érzékelőink, amelyek felszerelésre kerülnek:


Neurológiai érzékelők:
—EEG --- segítségével rögzítjük az agyi elektromos tevékenységet –szemmozgást—izomtónust: (9 elektróda)
Az alvásstádiumok megállapításához szükségesek.

Az emberi szervezet által keltett elektromos jeleket a fej, az arc bőrén keresztül vezetjük el. Ezen elektromos jelek nagyon kisfeszültségűek ezért, hogy mérni tudjuk, a bőrt megtisztítjuk bőrradírral, majd az elektródát pasztával és tapasszal rögzítjük. 


EKG: a szív által létrehozott elektromos jelek elvezetése három öntapadó elektródával történik.


Légáramlásmérő: Az alvás során, az orron és szájon keresztül áramló levegő hőmérséklet ingadozásait méri, így ábrázolható a légvétel minősége. Az orrnyílások alatt, az ajkak fölé kerül.
véroxigén-,légáramlás mérő,mikrofon, mellkasi pántok, pozíció mérő 

Légvételi és mozgásérzékelő:

Két pánt, egy a mellkasra, egy a hasra, a légző mozgások felvételéért felelősek. A pánton a testpozíció mérő, a fekvés pozíciójáról ad felvilágosítást.


Véroxigénszint mérő


Nagyon fontos műszer: a vér oxigéntelítettségét méri, az ujjra egy csipesz kerül.


Vörös fényt bocsát ki és átvilágítja az ujjat, az ujj másik oldalán mért elnyelt fény erősségéből méri az oxigénszintet és a pulzust.


Mikrofon: A hihetetlen hangok rögzítését szolgálja, a nyak oldalsó részéhez rögzítjük.

Elektródák a lábra: esetleges éjszakai lábmozgásokat érzékeli.


Az ágya feletti infrakamera folyamatos megfigyelést biztosít. 

Az érzékelőket megfelelően, hogy azok a legkevésbé zavarják, lehet bennük forogni, mozogni, és Önnek, a lehető legkényelmesebb helyzetben feküdni.

Éjszaka szakképzett személyzet áll rendelkezésére, bármilyen probléma adódik jeleznie kell, nővérhívó segítségével. / toalett, szoros érzékelő stb/. A kollégáink egész éjjel felügyelik a számítógépen a mérést, hogy a vizsgálat sikeres legyen. 

Reggeli ébresztés után, általában még a délelőtti rendelésen megbeszélik kezelőorvosaikkal a vizsgálat eredményét és a további teendőket.

CPAP-TIRÁLÁS:


Megtörténtek a diagnosztikai vizsgálatok és Önnek a kezelőorvosa súlyos vagy kevésbé súlyos OSAS - alvási apnoe betegséget állapított meg. Ebben az esetben, Önt már felvilágosította a CPAP készülék hasznosságáról, szükségességéről. Időpontot kapott erre az újabb vizsgálatra. A maszkpróba során megismerte a készüléket, és választott megfelelő méretű maszkot. Éjszaka a készülék beállítását végezzük, az érzékelőket ismét felszereljük, és egész éjszaka a maszkban, a CPAP géppel alszik. Természetesen este a vizsgálat előtt minden lehetséges problémát , kérdéseit megbeszéljük.

CPAP:

Pozitív nyomású légsínterápiás készülék 

beállítás lényege, hogy egy orrmaszkon 
keresztül egy  készülék levegőt áramoltat a légutakba, és így megakadályozza annak beszűkülését, elzáródását. Jelentős állapotjavulás érhető el a segítségével. 

A sok-sok elektróda, amelyek előző alkalommal voltak, ismét felszerelésre kerülnek, a változás, hogy az orrszenzor helyett, egy orrmaszk kerül az orra, és a készülék ezen keresztül fújja a levegőt a légutakba. A megemelt nyomású levegő áramlásával megtámasztjuk a garatfal ernyedt izmait, így megakadályozzuk a horkolást és a légzéskimaradást is. A gép beállítását egyénileg végezzük. A számítógépen folyamatosan 
látjuk, hogyan alszik, mikor horkol, van e légzéskimaradása, és ennek megfelelően állítjuk a készüléken a beáramló levegő nyomását. 

A gép a szoba levegőjét szűri, és mi a gépen a levegő nyomását, a szükségleteknek megfelelően változtatjuk, miközben alszik. 

Célunk, hogy a garatizomzat alvás közben ne tudjon elzáródni, rezegni, így megszűnik a horkolás és az éjszakai légzéskimaradás.

Pulzusa, véroxigénszintje normalizálódik, és ezáltal sikerül egy pihentető mély alvás stádiumot is létrehoznunk, minek következtében másnap frissebben, kipihentebben ébred. 

Ugye hihetetlennek hangzik? Remélem reggel már tapasztalni fogja jó hatásait. Amennyiben a vizsgálat közben bármilyen kellemetlensége adódik jeleznie kell, hogy a beállításunk a lehető legjobb legyen. 

Úgy érzem, ez a rövid felvilágosítás még hiányzott az internetes irodalomból és segít eloszlatni az ismeretlen vizsgálattól való félelmet, szorongást. 

Honvéd Kórházban OEP által finanszírozott vizsgálatokat végzünk, bejelentkezés:2121846

alváscentrumok elérhetőségei 


Magán, fizetős ellátás:

Budapest XII. kerület, Márvány utca   :


A weboldalon tájékozódhat az alvászavarok tüneteiről megoldási lehetőségekről. 


Alvásdiagnosztikai és Terápiás Centrum

Cím: 1134 Budapest, Róbert Károly krt.44., IV. épület földszint (bejárat a Pap Károly u. felől)

Telefon: (06-1) 2121 846, (06-1) 457 0980, 

SOMNOCENTER BUDAI ALVÁSZAVAR KÖZPONTTérítésköteles ellátású központ. Bejelentkezés előzetes telefonos, vagy internetes bejelentkezés alapján.
a fenti címen olvashat az alvás jelentőségéről, az alváshigiéniáról. Megemlítek néhány nagyon gyakori alvászavart és végül a horkolás és az alvási apnoe szindróma okaira, tüneteire, megoldási lehetőségeire hívom fel a figyelmet.