A sárvári gyógyfürdő


Sárvár nevezetessége a vár, és világhírű a sárvári gyógyvíz. Sárvár környékén 1200 méteres mélységből 43°C-os, 2000 méterről magas sótartalmú 83°C-os gyógyvíz tör fel. 
Kulturáltan kialakított, magas színvonalú fürdőkomplexum várja a hazánkból, és a világ minden tájáról érkező látogatókat.
A gyógyfürdőben eltöltött nap az egész családnak kellemes élményeket nyújt.  A meleg, gyógyvizes medencék a megfáradt testnek, izomzatnak, a fájó ízületeknek nyújtanak enyhülést. "Tökéletes kikapcsolódást kínál az élménymedence vízburjánzása, vállmasszírozója, sodrófolyosója."  Válogathatunk a különböző hőfokú 32-38 fokos medencékben, igényeinknek megfelelően. Természetesen a szabályokat mindig tartsák be, testi épségünk és saját egészségünk megóvása érdekében. Ha reumatikus, vagy egyéb panaszaik vannak, mindig kérjék ki szakorvosuk véleményét, és annak megfelelően válasszanak a fürdők, és vízhőmérsékletek közül. A gyógyfürdőkben című bejegyzésemben részletesen olvashatnak a fürdőzőknek betartandó szabályokról, a fürdőzés javallatairól, ellenjavallatairól. 

Szívbetegek mindenképpen kerüljék a forró, meleg fürdőket, és tartsák be a 15 perces fürdőidőt. Néhány súlyos állapotban azonban tiltott a fürdőzés pl. ingadozó magas vérnyomás, angina pectoris, cardiális dekompenzáció, nyelési zavarok, eszméletvesztéssel járó megbetegedések, inkontinencia esetén. Tilos a fürdés lázas állapotban, nagykiterjedésű bőrbetegségekben, fertőző betegség, rosszindulatú daganatos megbetegedés fennállása idején. Ha akut gyulladásos megbetegedésük van /pl: akut ízületi gyulladások, pár napja meleg, duzzadt, piros fájó ízületek/, ezekre nem jó hatással van a meleg, fokozza a gyulladást és ronthatja állapotukat.

A sárvári fürdőkomplexumban külön rész várja a pici babákkal érkezőket, így a szülők együtt pancsolhatnak picinyeikkel.

                                                 
kép: http://www.sarvarfurdo.hu/gyermekvilag_htr

A külső medencék pedig izgalmas kalandvárakkal várják a nagyobb gyermekeket. A kalandra vágyó felnőtteknek, a különböző hosszúságú csúszdák nyújtanak élményben gazdag kikapcsolódást.  A hullámfürdőben pedig, vigyázzanak, mert könnyen megeshet, hogy termetes „süllőket” sodor lábuk elé a víz.

"A sárvári „83°C-os gyógyvíz fontos alkotórésze a nátriumklorid, a hidrogénkarbonát, a jód, a bróm, a fluor, és számos nyomelem. A magas sótartalmú gyógyvízből lepárlással állítják elő a híres Sárvári Termálkristályt. A sós kádfürdő hatékonyan alkalmazható egyes mozgásszervi, nőgyógyászati és bőrgyógyászati megbetegedések esetén. Évtizedek óta ismert a gyógyvíz nagyon kedvező hatása elhúzódó alhasi fájdalmak, összenövéssel járó krónikus nőgyógyászati gyulladásos betegségek kezelésében.

A 43°C-os alkáli- hidrogénkarbonátos termálvíz főként nátriumkloridot, hidrogénkarbonátot, nyomelemeket tartalmaz, ként és radont azonban nem. Kiválóan alkalmas mozgásszervi megbetegedések gyógykezelésére, rehabilitációs betegségek, sportsérülések utókezelésére, neurológiai panaszokra, izomlazító fürdésre.”Egész évben üzemelő medencék a gyógyfürdő szárnyban:
- külső élménymedence (32-33 oC)
- belső élménymedence (32-34 oC)
- belső gyógyvizes élménymedence (34-36 oC)
- belső gyógyvizes medence (36-38 oC)
- külső gyógyvizes medence (36 oC

„A gyógyfürdő területén található medencékben az alkáli hidrogénkarbonátos gyógyvizet használjuk, melynek fő alkalmazási területei a következők:

Krónikus, degeneratív gerinc és ízületi betegségek
Gyulladásos mozgásszervi betegségek krónikus fázisai
Lágyrész reumatizmus
Izomgörcsök oldása
Izomzúzódások, ízületi rándulások
Sportsérülések balesetek utókezelése
Ideggyógyászati betegségek ill. idegsebészeti műtétek utáni állapotok
Ortopédiai, reumasebészeti műtéteket követő utókezelések
Krónikus nőgyógyászati gyulladásos betegségek, meddőség egyes fajtái
Változáskori tünetcsoport
Krónikus légzőszervi betegségek
Utókezelés a légutak heveny gyulladása után
Asthma bronchiale

Ellenjavallatok!!
Súlyos szív-, keringési- és légzési elégtelenség
Inkontinencia
Lázas, fertőző betegség
Rosszindulatú daganatos megbetegedés
Akut gyulladásos betegségek
Tuberkulózis
Trombózis, súlyos visszérbetegség
Terhesség


Belépőjegyek:

forrás: 


Nincsenek megjegyzések: