Veszprém


Séta a veszprémi várnegyedben,  a „Királynék városában”.  

"Veszprémnek fontos szerepe volt a kereszténység bevezetéséért vívott harcban is, I. István itt győzte le Koppány seregeit. A város az első püspöki székhely az országban (1001-től vagy 1002-től), 1993-tól érseki székhely. Veszprém vármegye volt az egyik legkorábban megszerveződött vármegye. A város I. István feleségének, Gizellának a kedvenc tartózkodási helye volt; később évszázadokon át a veszprémi püspökök koronázták meg a magyar királynékat, és viselték a királyné kancellárjának címét." Forrás:Wikipédia

A Benedek-hegy, a Vár-hegy folytatása. A meredek, sziklás oldalak tetején, kb. 200 méternyi  sík terület várja a sétálókat, nagyon szép kilátás tárul elénk. 

A Szent Mihály Székesegyház 1776-ban készült el, Fellner Jakab tervei alapján.


A Tűztorony eredetileg a várkaput védő toronynak épült, már a XVI. századi várfelmérési rajzokon is látható. Túlélte a történelem viharos időszakait, majd az 1810-es földrengésnél annyira megsérült, hogy le akarták bontani. A veszprémi nemesség azonban megmentette a pusztulástól. Tumler Henrik új Fecskendőházat / tűzoltószertárt/ is tervezett. Az 1817-ben elkészült vigyázótorony így lett tűztorony. Ma a város kilátóhelye és óratorony, mely óránként zenél.A közszolgálati kút, mely folyamatosan ontja vizét.

az erdő virágai 2012 október


Gombák 2012 októberA  fák levelét már színesre festette az ősz. Veszprém megye látnivalói:


Nincsenek megjegyzések: