Vál


"Vál Fejér megye északkeleti részén, a Váli-völgy közepén található település.
Története a csiszolt kőkorszakig nyúlik vissza. A megye területe a hagyományok szerint az Árpád családbeliek birtoka volt a honfoglalás után.Talán Árpád unokájáról kapta a nevét a település, de ez nem bizonyított. Vál 1728-tól 1773-ig a komáromi jezsuita rendház birtokába került. 1773-ban, a jezsuita rendház feloszlatása után Mária Terézia Ürményi Józsefnek ajándékozta. Ürményi József Vált rövid idő alatt felvirágoztatta. Barokk stílusú kastélyt, templomot épített a településen." Sajnos a kastély ma elhagyatottan áll, lassan a természet veszi birtokába, a vandáloktól nem kímélt épületet. Kicsit félve bemerészkedtem a romos épületbe, a látvány elszomorító, mert az elhagyott termekben csak a pusztítás nyomait találtam. Nagyon kár érte, de egyszer talán majd újra régi pompában tündököl.



A város központjából, elsétálunk a katolikus templom felé. Átkelünk a Váli-víz felett átívelő kőhídon. Gondolnák, hogy eme kis patak medre néhány kicsinek bizonyult és sok lakást elöntött és veszélyeztetett az áradás.

Úgy hallottam, hogy a hidat, Kokas Ignác váli festő is megfestette.



A völgy


A katolikus templom felé haladva csodaszép színpompával búcsúik a nap.


"Római katolikus temploma 1819–1824 között klasszicista stílusban, torony nélkül épült. Építtetője a település földesura, Ürményi József volt. Az ország kilencedik legnagyobb templomának tartják, alapterülete 1170 négyzetméter. Szentélye kettős korinthoszi pillérű és oromzatú."


"A katolikus templom mellett található a középkori gótikus templomtorony. Korát a kutatási eredmények a XV. századra teszik. Már a századelőn jelentős műemlékként tartották számon. Eredetileg a régi templom tornya volt, az új templomot Ürményi gróf ettől kicsit távolabbra helyezte el."


"Alaprajza négyzet alakú (6,9 x 6,9 m), belvilága 4,6 m x 4,1 m. Falszövete kváderekkel kevert törtköves vegyes-falazat. A vakolat viszonylagos épségben maradt meg, ahol hiányos, ott jól megfigyelhető a hozzá kapcsolódó templomhajó helye. Homlokzatain csúcsíves, ovális ablakok láthatók, legfelül a toronyórával."


A templom mögötti ösvényen eljutunk  a katolikus temetőbe, az  oszlopokon  a keresztút jeleneteit láthatjuk. A jeleneteket a helyi iskola egykori tanára festette.






"Az Ürményi család mauzóleuma 1834-ben épült. Kör alaprajzú, lapos kupolájú, felül világító ablakkal ellátott épület, melyhez lépcső vezet fel. A főpárkány alatt empire stílusú kő virágfüzérek húzódnak."


Forrás:

Képeim:


Nincsenek megjegyzések: