Szabadkígyós, Wenckheim-kastélyA kastély neoreneszánsz-eklektikus stílusban 1875-1879 között épült fel Ybl Miklós tervei alapján, majd 1882. július 19-én adták át. 


Wenckheim Krisztina azt kérte a tervezőtől, hogy semmi ne legyen egyforma, de mégis harmonikus legyen. Kívánsága volt az is, hogy annyi ablaka legyen, ahány nap van egy évben, annyi szobája, ahány hét, és annyi bejárata, ahány évszak. A sors érdekessége, hogy a házaspárnak hét gyermeke született. Az elkészült épület a kor egyik legkorszerűbb kastélyának számított. A rezidencia reprezentatív belső tere kápolnát, ebédlőt, télikertet, könyvtárat, női zeneszalont, férfiszalont pipázóval, nappali dolgozót és alkóvos-ágyfülkés hálószobát rejt. Ezek közül ma csupán a könyvtár látogatható. Berendezése, gyönyörű kötetei megjelenítik az egykori arisztokrácia életét, szokásait. Az épület előtt van egy mesterséges forrás a kápolnával szemben, az ún. Zsigmond-forrás, melyet 1894-ben fúrtak (sajnos ma már nem működik, csak mesterségesen).

A főépület egyemeletes, oldott tömegű, tornyos, loggiás teraszos. A melléképülettel loggia, folyosó köti össze.
A személyzeti és konyhaépület is emeletes. A kastélyhoz 23 hektáros park, dendrológiai tájképi kert csatlakozik tóval, szigettel, hidakkal. A kertben a szökőkút és a régi korokat idéző lámpatestek vannak. 


szöveg forrás: 
https://hu.wikipedia.org/wiki/Wenckheim-kast%C3%A9ly_(Szabadk%C3%ADgy%C3%B3s)

Az alábbi bemutató saját képeim felhasználásával, Adobe Slate program segítségével készült, ha a sorakozó képekre kattint egyenként kinagyítva is megtekintheti :


.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Nagyon szép az össze állítás ebben a kis tájékoztatóban én egy itt lakó polgár vagyok és itt tanultam az iskola elvégzése után itt is dolgoztam imerem akastély és a hozzátartozó többi épületet is a volt ló istálót a lovászk szállását a kocsi színt a templomot és végül de nem utolsó sorban amit soha nem mutattak még a kastély pincélye .Ez egy a kastély alatt teljes épület széltében hosszában van oriási termek amit a borászok tudnának értékelni és az ide látogató vendégek novenberben szokták használni apincét. Halovénkor van éjszaka egy igazi szellem járóséta amin a tavaji évben akkora volt az érdeklődes hogy a csoportokat alig győztékkörbr járat ni ennek a túrának a címe a pincétől a padlásig jelent meg tehát vissza térve az összes épület nagyon szép csak mindre ráfér a felujítás a templomról még nem is esett szó mert annak is nagyon nagy története van és a mögötte lévő kriptárol is ahol szinte az összes Wekheim el van temetve .Ha valaki meg akarja tekinteni az egészet egy nap nem biztos hogy elég rá.