Alsópetény

A Nyugat-Cserhát festői völgyében, a 423 m magas Kőhegy lábánál fekszik, a közel 700 lakosú, szlovák nemzetiségű község.


Határában egykor, talán egy szláv eredetű földvár állt. Első írásos említését 1268-ban keltezett oklevélben találták. A helyiséget, a XV. század elején az Alsópetényiek birtokolták, majd királyi birtok lett. A török hódoltság befejeződése után a falu teljesen elpusztult. 1507-1541-ig Webőczy István birtoka volt, országbíróként itt írta a híres Hármaskönyvet /Tripartitum), amely évszázadokon keresztül a nemesség jogforrása lett. A falu híres szülötte: báró Andreánszky Gábor botanikus. A faluban, a gótikus stílusú katolikus templom mellett harangtorony áll, melyben 3 harang található. 
A Prónay-kastély, 1750 körül épült barokk stílusban, jelenleg felújítása folyik. Sajnos nem látogatható. 
A templomdombon, ősi keresztekre, sírkövekre bukkanunk ,  itt volt az régi temetkezési hely. 

A falu központjában, bekerített területen, láthatjuk az egykor használatos gazdasági eszközöket. Egy kis téren kicsiny múzeum, nagyon ötletes ! Ha erre autóznak, mindenképp álljanak meg, egy rövid,  de tartalmas és kellemes sétában lehet részük! 
/ forrás: a kihelyezett tájékoztató tábla /

képeim térkép:


2 megjegyzés:

ÉvaZsuzsanna írta...

Alsópetényben ráleltem anyai nagyapám kézírására az anyakönyvben, Édesanyám születését jelentette be. Nézegettem, mint egy kincset: hosszú ó-val írta nevét. Babka Lajós

Hajni írta...

Ez nagyon szép élmény !