Margit-szigeti sétaKányádi Sándor: Jön az ősz
( részlet)

Jön immár az ismerős 
Szél lábú deres ősz. 
Sepreget, kotorász, 
Meg-megáll, lombot ráz.
Az ősz báli ruhába öltözteti a természetet, hogy tél idején, amikor már a fák elveszítették díszes koronájukat, mi még emlékezzünk, a lelkünkben őrzött, színes, meleg pompára. Az őszi színjátékra, amit az őszi nap utolsó sugarai festettek a téli álomba készülő fákra. Ilyenkor érdemes sétálni az erdőn, a parkokban, hogy elraktározzuk az emlékeket, az  nap melegét, a levelek színét, a szellő illatát....

Margit-sziget
Japánkert "A japánkert a tudatos művészi tájépítés egyik formája, amit a japánok a VI.-VII. században vettek át Kínából és Koreából. Lényege az ember és a természet közötti harmónia megteremtése: egy meditatív hely, ahol csendesen szemlélődhettek, elmélkedhettek önmagatokban. A japánkertekben gyakori növény a bambusz, az örökzöldek (például a japán fenyő), valamint lombhullató fák (például a juhar), illetve a páfrányok és mohák. A japánkertet könnyen felismerhetitek tipikus elemeiről: a kőlámpásokról, kis fahidakról, elrendezett kövekről. Továbbá mindig találhattok benne vizet és sziget, vagy ezek jelképeit. A folyók, illetve tavak hangulatát ugyanis esetenként kavicsok vagy hullámosra gereblyézett homok segítségével idézik meg."
"A Margitsziget északi részén létrehozott Szikla- és Japánkert kialakítása Magyar György nevéhez fűződik, aki 1882-től volt a Margitsziget főkertésze."

Víztorony
Építés éve: 1911 Építész tervező: Ray Rezső Vilmos 
Tervező, kivitelező: Dr. Zielinski Szilárd
Különleges "kapcsolatok""A Margit-szigeti premontrei konvent a 13. században alapított kolostor. A pontos építési ideje nem ismert, az 1235-ös premontrei rendi listán még nem szerepelt, a század végén már mint a váradhegyfoki kolostor filiáját említik. Az épület a korábban ott állt Szent Mihály templom helyén épült fel, ami a sziget legkorábbi egyházi épülete volt, 1225-ben említette először oklevél ezt a kis falusi templomot. A konvent hanyatlása a török korban következett be, amikor 1526-ban a szerzetesek elmenekültek. A hajdani konvent falai nagyrészt a eltűntek a föld színéről, kivéve a templom délkeleti falait. A kolostor maradványait Lux Kálmán tárta fel, és a romjainak felhasználásával építette meg a premontrei kápolnát."


Ősplatán 

A gesztenyefa arca
A Marosvásárhely főterén álló Bodor-kút másolataként ismert Zenélőkút, újra zenél. Régi dallamtöredékek alapján, a középkori magyar zenét idéző 12 részes zenei anyagot állított össze Csányi Attila zeneszerző. A kútból - a téli hónapokat kivéve - napközben ivóvíz folyik
Őszi színjáték
Saját képeim felhasználásával
https://goo.gl/photos/zTdasjATZC5UxF266

 Szöveg forrásai: 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Premontrei_konvent_(Margit-sziget)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Margit-szigeti_v%C3%ADztorony

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/3-gyonyoru-japankert-budapesten/

Nincsenek megjegyzések: