Vadálló-kövek, Prédikálószék,

Kissé borongós őszi napon, egy kevésbé sem könnyű túrára vállalkoztunk. 
Útvonal : Dömös – – Kaintz-forrás – – Vadálló-kövek – – Prédikálószék

Túra hossza: 4,1 km. 

Túra nehézségi foka: nehéz .
Dömös központjából indultunk, a Szentfa - kápolnáig kényelmes út vezet, innen igen erős emelkedés következik. 
Az őszi erdő, és a táj szépsége kárpótol minden fáradtságunkért.  


Szentfa - kápolna legendája:

"A hagyomány szerint 1885-ben, május első vasárnapján két dömösi kisleány libákat legeltetett a falu mögötti mezőkön. Miután egy szép bükkfa alatt letelepedtek, az ég csodálatos kékre váltott, és felnéztükben Szűz Mária képét pillantották meg a fán a kis Jézussal. Mindkét alakon a Szent Korona és a fejük körül glória látszott. Egy arra járó nagyobb gyermek gyorsan a faluba szaladt. A Dömösről hamar megérkező idősebb asszonyok szintén látták a képet. A csodafa búcsújáró hellyé vált. Általában szombaton, este 9-10 óra tájban, teliholdkor volt látható a jelenés. Sokan láttak csillag glóriát a két alak feje körül, mások csak a csillagglóriát, megint mások csak csillagokat láttak."A kápolna a csodafa emlékét őrzi a kis tisztás mellett. Forrás: Wikipédia
Kaintz György forrás mellett megtaláltuk a piros háromszög turista jelzést, itt kezdődik a nem könnyű emelkedés. 
                                         
Az első sziklák / Csaba-kő / megpillantásakor , már túl vagyunk a bemelegítő szakaszon , néhol fától- fáig haladtunk. Többször megállva, lassan , de biztosan közeledtünk a cél felé.  Egy-két gomba , fűszál és falevél tanulmányozása, erőgyűjtés céljából nem is rossz kifogás :)
 Jólesően elfáradtunk, mire felértünk a gerincre. A csodaszép őszi táj látványa feledtette fáradalmaink. 

A kelet felől közeledő felhősereg utolért bennünket, sajnos lassan elfedte a napot.


A Vadálló-kövek, a Prédikálószék gerincén helyezkednek el mintegy 500-600 m magasságban. A sziklák fentről lefelé haladva: Árpád trónja, Felkiáltójel, Függőkő, Bunkó, Szélestorony és Nagytuskó.


A sziklák és az egykor kidőlt fa gyökérzete 


Élet a sziklák peremén 


Ember! Ki arra jársz! Minden fára vigyázz!


A Vadállóköveket elhagyva elértük a Prédikálószéket :/kb. 4,4 km, 120 perc, emelkedés: 555 m/


A 639 méter magas Prédikálószéken, Október 22-én adta át a Pilisi Parkerdő Zrt. Koller József, Ybl-díjas építész tervei alapján készült kilátót. ""Az alaphoz, közel 30 köbméter betont és 0,88 tonna betonacélt, a szerkezethez pedig 61,6 köbméter vörösfenyőt és 5,15 tonna acélt használtak, amit 35 800 csavarral fogtak össze, majd az egészet 985 liternyi festékkel kenték le." A betonalapon álló, 12 méter magas faépítményen három teraszt találunk. A teraszokon kiállított szépséges tablókon, hasznos  történelmi tudnivalókat olvashat minden kiránduló. Remélem sokáig és nagyon sokan élvezhetik a látványt. A Dunakanyar, pedig minden időben csodálatos.


Visszafelé veszélyesnek tartottuk a lefelé utat, így jókora kerülővel a piros háromszög jelzésen továbbhaladva, a Szép-Cseresen átvágva, a Szőke -forrás völgyén át jutottunk vissza Dömösre.
Szőke-forrás völgye


Megközelíthető még: 
Pilisszentlászlóról
 (piros +), 
Szentendre Izbég városrésze irányából (Dömörkapu–Sikáros felől) és Pilisszentkeresztről is, utóbbi két megközelítési irány felől a Királykúti-nyereg érintésével.

Nincsenek megjegyzések: